Παραλίες γύρω από τη Σάρτη

Οι παραλίες γύρω από τη Σάρτη είναι πραγματικά ασύγκριτες. Εδώ μπορείτε να βρείτε μερικές από τις καλύτερες παραλίες στην Ελλάδα, οι οποίες είναι μερικές από τις καλύτερες παραλίες του κόσμου. Χαρακτηρίζονται από ψιλή λευκή άμμο και καθαρά κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά. Κάθε παραλία της Σάρτης είναι μια μαγική εμπειρία. Εδώ υπάρχει κάτι για όλους. Αν θέλετε απομόνωση, τους μήνες Ιούνιο και Σεπτέμβριο έρχονται λίγοι τουρίστες, οπότε οι περισσότερες παραλίες είναι άδειες αλλά ακόμη και στους μήνες με την μεγαλύτερη κίνηση, μπορείτε να βρείτε έναν απομονωμένο όρμο για να ξεκουραστείτε και να απολαύσετε μόνοι σας την θάλασσα.

  •  Αχλάδα

Βόρεια της Σάρτης, σε περίπου 1,5 χλμ υπάρχει ένα σύμπλεγμα από τρεις παραλίες, 60, 100 και 350 μέτρα αντίστοιχα από το νότο στο βορρά, το οποίο ονομάζεται Αχλάδα. Η Αχλάδα είναι ένας κόλπος που προστατεύεται από μια τεχνητή προβλήτα για τα πλοία, ιδιαίτερα αυτά των αλιέων, αλλά κρύβει τρεις πολύ όμορφες παραλίες, που προσφέρουν ηρεμία σε συνδυασμό με την ψιλή άμμο και τα καταγάλανα νερά.

  • Πλατανίτσι  

Το Πλατανίτσι βρίσκεται περίπου 5 χιλιόμετρα βόρεια της Σάρτης. Η είσοδος στην παραλία Πλατανίτσι ελέγχεται από το ομώνυμο Δημοτικό κάμπινγκ. Όπως φεύγετε από το κεντρικό δρόμο της Σιθωνίας, διασχίστε μια έκταση για περίπου 50 μέτρα για να φτάσετε στην είσοδο του κάμπινγκ. Από εκεί, μόλις πάρετε τη σχετική άδεια, κατευθυνθείτε προς την παραλία των 550 μέτρων. Πρόκειται για μια θαυμάσια, αμμώδη παραλία που χωρίζεται στη μέση από ένα ποτάμι. Τα όμορφα πράσινα και γαλάζια νερά μαζί με την θέα του Αγίου Όρους, ακριβώς απέναντι, θα σας αφήσουν άφωνους.

  • Πορτοκάλι  - Καβουρότρυπες

Περίπου έξι χιλιόμετρα βόρεια της Σάρτης υπάρχει ένα σύμπλεγμα από μικρές παραλίες σε μια ακτογραμμή που είναι πάνω από 5 χιλιόμετρα και είναι η συνέχεια της παραλίας Πλατανίτσι. Αυτές οι παραλίες, είναι γνωστές ως Καβουρότρυπες. Αυτό το χαλαρωτικό τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς μοιάζει με μια υπαίθρια έκθεση γλυπτικής, που σε συνδυασμό με τα καταπληκτικά γαλάζια νερά και τη θέα προς το Άγιο Όρος αποζημιώνει τον επισκέπτη που έχει ταλαιπωρηθεί από τους θάμνους και τα βράχια μέχρι να βρει αυτές τις παραλίες, που συχνά περιγράφεται ως επίγειος παράδεισος. Η έλλειψη οποιασδήποτε μορφής οργάνωσης δίνει τη δυνατότητα και τη χαρά στον επισκέπτη να δημιουργήσει την προσωπική του «φωλιά» ανάμεσα στα βράχια.

Για να βρείτε το Πορτοκάλι (η μεγαλύτερη παραλία στις Καβουρότρυπες) θα πρέπει να αφήσετε τον κεντρικό δρόμο της Σιθωνίας ανατολικά και να διασχίσετε ένα πολύ δύσκολο χωματόδρομο για περίπου 350 μέτρα μέχρι την ακτή. Δεν υπάρχει καμία πινακίδα, γι’αυτό ενώ είστε πάνω στον κεντρικό δρόμο δώστε προσοχή στην επιγραφή «Beach Bar Orange». Υπάρχει μια ομάδα από μικρές παραλίες που συνεχίζουν από την παραλία Πορτοκάλι στα νότια και στα βόρεια. Μπορεί να είναι λίγο δύσκολο να πλησιάσετε αυτές τις παραλίες μέσα από την έντονη βλάστηση. Δεν υπάρχει απολύτως καμία οργάνωση και πολλοί κατασκηνωτές στήνουν παράνομα, σκηνές μέσα στα δέντρα και στους βράχους. Σίγουρα υπάρχουν και άλλες εξόδοι, πριν και μετά, για να βρειτε τις Καβουρότρυπες, αλλά δώστε προσοχή στους χωματόδρομους που είναι πολύ απότομοι. Υπάρχουν πεύκα που σχεδόν φθάνουν μέχρι το νερό, και στους γκρίζους βράχους του όρμου θα θαυμάσετε τη γοργόνα που είναι σκαλισμένη πάνω τους (καλλιτέχνης είναι ο κ.Καρυπίδης Διονύσιος). Υπέροχα πράσινα και γαλάζια νερά και γλυπτά που είναι λαξευμένα στους βράχους κοσμούν τις ακτές αυτές. Η μόνη σχετικά οργανωμένη παραλία είναι αυτή του «Πορτοκάλι», ενώ οι άλλες είναι απομονωμένες και έρημες. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να επισκεφτείτε αυτές τις παραλίες με τα πόδια από την ακτή, αλλά δώστε μεγάλη προσοχή στους θάμνους και τα βράχια, επειδή τα περάσματα είναι τραχιά και μερικές φορές επικίνδυνα. Πρόκειται για μικρούς όρμους που θα μπορούσατε να έχετε μόνο για τον εαυτό σας, εκτός από την υψηλή περίοδο που έχει πολλούς επισκέπτες.
  •  Αρμενιστής 

12 χλμ. βόρεια της Σάρτης υπάρχει ο Αρμενιστής. Εκεί μαζί με την παραλία των 600 μέτρων, υπάρχει ένα κάμπινγκ με το ίδιο όνομα. Πρόκειται για μια παραλία με γαλαζοπράσινα νερά και ψιλή άμμο. Η είσοδος ελέγχεται, με περιορισμένη αποδοχή επισκεπτών. Με το τέλος του προκαθορισμένου χρόνου θα σας ζητηθεί είτε να εγκαταλείψετε την παραλία ή να πληρώσετε επιπλέον για τη διαμονή σας. Είναι μια μεγάλη παραλία με Γαλάζια Σημαία, που συχνά αναφέρεται ως μία από τις καλύτερες παραλίες στην Ελλάδα και είναι πραγματικά εκπληκτικά πανέμορφη! Το κάμπινγκ είναι ένα από τα πιο οργανωμένα και φημισμένα στην Ελλάδα.